PC 5. Evaluarea sustenabilitatii proceselor de tratare/epurare a apei si valorificare a deseurilor prin analiza ciclului de viata

Proiectul component 5 propune investigarea, utilizand metodologia evaluarii ciclului de de viata, a impacturilor de mediu si a benefiicilor de mediu aduse de eliminarea poluantilor prioritari (organici si metale grele), cat si identificarea si cuantificarea impacturilor secundare datorate dezvoltarii acestor proceselor de epurare si tratare  si a materialelor nou sintetizate.

Astfel, in PC 5 se va realiza actualizarea unor noi factori de caracterizare pentru poluantii prioritari (in sinergie cu proiectul 1). De asemenea, complementar PC 2, 3 si 4, se vor dezvolta cate 2 tipuri de studii ECV privind procesele studiate si respectiv pentru materialele inovative dezvoltate/ deseurile reciclate in aceste proiecte.

Rezultatele preconizate ale PC5 sunt reprezentate atat de analiza proceselor si materialor (ICV) cat mai ales de profilurile impacturilor de mediu ale acestor procese si materiale care permit ulterior dezvoltarea unor scenarii privind transpunerea la scara a proceselor sau obtinerea pe scara larga a materialelor dezvoltate in proiect, demonstrand astfel sustenabilitatea acestor procese si materiale.

Parteneri PC 5: TUIASI (coordonator proiect), UPB, UAIC si UPT.